Bilindiği üzere derneğimizin bir whatsapp grubu var. Ve bu gurupta yapılacak paylaşımların bir de kuralı mevcut. Bu kural, grub sayfasının en üst kenarında tıklayınca karşımıza çıkabiliyor. Oradan aynen aktarıyorum:

                “SADECE ÇEVRE VE KÜLTÜR KONULARINDA PAYLAŞIM YAPILABİLİR. SİYASİ KONULAR BU GRUBUN                                         GÜNDEMİ DIŞINDADIR. KONUMUZ AKBÜK VE HALKIDIR.”

Ancak, sık sık yapılan ikaz ve uyarılara rağmen grup paylaşımlarının -ısrarla- siyasal içerik taşıdığı görülmektedir.

Bu açıklamayı böyle paylaşım yapan arkadaşlarımızın dikkatle okumasını önceliyoruz.

Belki hepimiz biliyoruz ama, içinde yaşamakta olduğumuz süreçte aşağıdaki bilgilerin tekrar tekrar okunmasının yararlı olacağı düşüncesindeyiz:

ŞÖYLE Kİ;

Bilim adamları kültürü aşağıdaki gibi tanımlıyorlar:

Kültür yaygın kanının aksine, bir ülkenin sınırları içerisinde yaşayan, yalnızca elit zümreye ait olan, sadece sanat ve edebiyatla veyahut ulus olmakla ilgili bir kavram değildir. Daha iyi anlamak için öncelikle bu kullanımlara bir göz atalım:

1- ULUSAL KÜLTÜR

Bir ülkenin sınırları içinde kalan ve o ülkede yaşayan ulusa ait adet, töre, gelenek, görenek, inanış ve ritüelleri belirten kavram.

2-YÜKSEK KÜLTÜR

Bir toplumdaki estetik ve düşünce derinliği açısından en güzel  ürünlerdir. Güzel sanatlar ve edebi eserler ile felsefi düşünce bütünlüğü bunun örnekleridir.

3- POPÜLER KÜLTÜR

Geniş halk kitlelerince tüketilen kültür ürünlerinin genel adıdır.

4-KİTLE KÜLTÜRÜ

Geniş kitlelerin tüketmesi için sistematik olarak üretilen kültür ürünleridir.

5-EGEMEN KÜLTÜR

Bir toplum ya da grubun çoğunluğunun ait olduğu kültür.

Birmingham Kültür Araştırmaları Enstitüsü’nden Raymond Williams ise kültürü şöyle tanımlıyor:

“Kültür bir tabakaya, bir topluma, bir sınıfa, belirli bir çevreye ait olan bir şey değildir. Kültür insanların yaşayış biçimidir.”

 Görüldüğü üzere siyaset ise bambaşka bir şey [ya da alan]… Ve tabii ki siyasetin de bir kültürü var.

KEPÇELER ŞİMDİ DE KAPLANKAYA’DA… KEPÇELER ŞİMDİ DE KAPLANKAYA’DA…

Bilim adamları siyasal kültürü de şöyle tanımlıyorlar:

Siyasal kültür, Bir toplumun siyasetle ilgili düşünce, davranış, inanç ve geleneklerini belirleyen değerler sistemi, siyasal alanla ilgili hâkim olan kültürel anlayıştır.

 Yani, özet olarak, siyasal nitelikli, paylaşımlar, insanları uyarıcı da olsa “kültür kavramı”nın içine monte edilemez…

Siyasal propaganda, uyarı, farkındalık yaratma gibi işlevler, bu söylemleri dile getirenlerin kültür çıtalarını belirler ama, kültürün kendisi değildirler.

SONUÇ: Bu oldukça uzun kaçan açıklamalarımızı yapmak zorunda kaldığımız için üzgünüz. Ama grup kurallarının bazı arkadaşlarımız tarafından sürekli ve ısrarlı olarak ihlal edilmesi karşısında bu yazıyı yayınlamak zorunda kaldık.

Lütfen disiplinli olalım. Birlikte mutabık kaldığımız kurallara uyalım. Toplumsal ve grupsal kültürümüzü yüksekte tutalım.

Whatshapp grubu yöneticiliği adına

Meral Şolt Gökten ve Faruk Haksal

Editör: Faruk Haksal